Een schim van mezelf | Michelle’s Brain Farts

Tijdens de meeste donkere periode van mijn mental breakdown herkende ik mezelf in onderstaande lyric uit het het nummer Streets of Philedelphia van Bruce Springsteen.

I was unrecognizable to myself. Saw my reflection in a window. And didn’t know my own face.

Want in de meest donkere periode was ik nog maar een schim van mezelf. Door de depressie en een lichaam vol angst en cortisol, kreeg ik ik geen hap meer door mijn keel. Weken, zelfs maanden lukte het me niet om fatsoenlijk te eten.

Ik viel enorm af. Zo erg dat ik een geheel nieuwe garderobe moest aanschaffen. Tot aan ondergoed toe. Zo dun was ik mijn hele leven niet geweest. En dat zegt heel wat over mij; ik ben altijd heel slank geweest (anderen noemen het dun of mager, maar ik heb een hekel aan deze woorden gekregen).

Niet alleen uiterlijk was ik een schim. Ook innerlijk was er weinig van me over. Van binnen werd ik zo verteerd door angst en pijn. Ik voelde dat het “duister” me probeerde over te nemen. En dat lukt ‘m ook aardig. Iedere dag voerde ik een onzichtbare strijd.

Toen ik in die periode een weerspiegeling van mezelf zag, schrok ik enorm: “Ben ik dat?”. Wekenlang durfde ik niet naar mezelf in de spiegel te kijken. De persoon die me in de spiegel aanstaarde, herkende ik totaal niet meer. Ik was bang geworden voor mijn eigen reflectie.

Over de auteur

Michelle

Ik ben Michelle van der Meer (1983) en ik heb in mijn leven te maken gehad met diverse mentale ontregelingen. Mijn hele leven heb ik verschillende therapieën gehad. Door zo aan mezelf te werken, heb ik de afgelopen 10 jaar me verdiept in wat mentale ontregeling precies inhoudt. Waarom we mentale ontregeling ervaren, hoe het zich uit en hoe we er mee om kunnen leren gaan. Door deze verdieping is bij mij de sterke overtuiging ontstaan dat het niet de bedoeling is om met mentale ontregeling te leren leven. Sterker nog, ik geloof dat het boodschappen van het lichaam zijn dat er iets niet goed is. En dat wij er (weer) naar leren luisteren.

Misschien vind je ook leuk...