Durf fouten te maken

Afgelopen zaterdag was de EK mannen hockeyfinale: Nederland tegen Duitsland. De spanning op het veld was om te snijden. Het lukte de Nederlandse mannen in de eerste helft maar niet om in hun spel te komen. Met rust stonden ze dan ook met 1 – 0 achter.

“Durf fouten te maken” is wat oud-doelman Jaap Stockmann zei tegen NOS sportpresentator Jeroen Stomphorst. Volgens Stockmann moeten de Nederlandse hockeymannen in de tweede helft meer risico nemen. En dus kans op het maken van fouten. Best een eigenaardige uitspraak van deze oud-international. Want het is mens eigen om er juist alles aan te doen om geen fout te maken.

En toch maakt Stockmann een belangrijk punt met deze uitspraak. Want hoe meer de hockeymannen bezig zijn met het NIET maken van een fout, hoe krampachtiger ze spelen. Zij juist daardoor niet in hun spel komen en met een achterstand te kampen krijgen. Het maakt zelfs dat ze juist meer fouten maken!

De tweede helft startten de Nederlandse mannen dan ook beter. De kramp was er vanaf en ze speelden vrijer. Ze accepteerden dat er een fout gemaakt kon worden. De angst om te falen was er niet meer. En het wierp zijn vruchten af. In de laatste 9 seconden maakten de mannen de gelijkmaker. En met het winnen van de shoot-outs zijn de Nederlandse hockeymannen Europees Kampioen!

Kortom, hoe meer je bezig bent om geen fouten te maken, hoe krampachtiger je te werk gaat. En het risico op meer fouten maken wordt groter. Wees dus niet bang om te falen. Je ontneemt jezelf daarmee ook een leermoment. Dus doe zoals Jaap Stockmann het zegt: “Durf fouten te maken.”

Heb jij het lef om fouten te maken? Laat het me weten in een reactie onder dit blog. Ik ben benieuwd!

P.S.: durft jouw kind geen fouten te maken? Ik kan daarbij helpen! Met het ‘Teken je vrij van faalangst‘ traject.

Over de auteur

Michelle

Ik ben een gediplomeerd Teken je gesprek coach en in mijn praktijk Safe Haven for You help ik kinderen van 7 tot 18 jaar al tekenend naar meer zelfvertrouwen, zodat zij weten hoe ze om kunnen gaan met faalangst, perfectionisme of pesten.

Misschien vind je ook leuk...