Mijn hart gaat tekeer, ik voel druk op mijn borst, mijn armen en benen tintelen, ik adem snel en oppervlakkig, mijn keel voelt alsof deze wordt dichtgeknepen, mijn zicht is wazig, mijn handen zijn klam en ik voel me misselijk. Ik zit bij de eerste hulp en begrijp totaal niet wat er met me aan de hand is. Het voelt alsof ik doodga, maar de dienstdoende arts vertelt me dat er medisch niets met me aan de hand. Niets aan de hand? Het voelt alsof ik elk moment het loodje kan leggen.

Na maanden van dit soort ervaringen wordt mij verteld dat ik last van paniekaanvallen heb. En uiteindelijk krijg ik de diagnose depressie en gegeneraliseerde angst- en paniekstoornissen. Daar zat ik dan met deze opgeplakte labels. Ondanks dat er middels een diagnose verteld werd wat er met mij aan de hand was, begreep ik het totaal niet.

Wat was er met mij aan de hand? Waarom doet mijn lichaam zo? Waarom voel ik me zo? Wat maakt dat ik zulke heftige fysieke sensaties ervaar? Waar komt dit allemaal vandaan? Waarom ervaar ik dit nu? En hoe kom ik er weer vanaf?

De antwoorden op deze vragen kwamen vaak uit onverwachte hoeken. Een acupuncturist waar ik jaren geleden kwam, legde mij uit welke processen er in mijn lichaam gaande was. Een praktijkondersteuner die ik maar één keer heb gezien, vertelde me over hoe paniekaanvallen werken. Ik werd gewezen op boeken als Uw brein als medicijn: zelf stress, angst en depressie overwinnen van Dr. David Servan-Schreiber. Ik ging hierdoor beetje bij beetje steeds beter begrijpen wat er met mij aan de hand was. Mijn nieuwsgierigheid werd steeds groter en breder. Want terwijl ik mijn lichaam niet meer vertrouwde, was mijn lichaam eigenlijk heel goed bezig. Het was de start van mijn reis om te ontdekken hoe mijn, ons lichaam werkt.

Gedurende mijn reis ben ik dr. Gabor Maté, dr. Bessel van der Kolk, dr. Peter Levine tegengekomen. Als ook Irene Lyon, Brené Brown en Nadine Burke Harris. Ik verslond boeken, documentaires, onderzoeken, podcasts, proefschriften, video’s, TEDTalks, online conferenties over trauma, Adverse Childhood Experiences (ACE’s) ofwel ingrijpende jeugdervaringen en de polyvagaaltheorie. Om een idee te krijgen, kun je een kijkje nemen op de kennis & inspiratie pagina.

De afgelopen vijf jaar heb ik zoveel kennis en informatie tot me genomen. Het heeft mij zoveel geholpen in mijn weg naar herstel. Doordat ik snapte wat er met mij aan de hand is, kon ik er op een hele andere manier naar kijken. Waar ik eerst nog doodsbang was voor paniekaanval, accepteer ik ze nu en luister ik ernaar om te horen wat mijn lichaam me wilt vertellen.

Dit bracht mij op een idee. Wat als ik al deze informatie bundel, combineer met mijn eigen ervaringen en in zo’n vorm giet waardoor deze kennis voor anderen toegankelijk en beschikbaar wordt. De vorm is een lezing geworden, met als doel om mensen te helpen zichzelf beter te begrijpen wat kan helpen in hun herstel door trauma bewustzijn te creëren.

Lezing: de impact van trauma’s en ACE’s

Trauma en Adverse Childhood Experiences (ACE’s) ofwel ingrijpende jeugdervaringen hebben een enorm impact. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat hun impact een aardig grote bijdrage kunnen hebben aan (chronische) ziekten als kanker en auto-immuunziekten.

Je lichaam houdt de score bij. Iedere ACE wordt in het lichaam opgeslagen en kan op latere leeftijd een enorme uitwerkingen hebben. Maar naast dat je lichaam de score bijhoudt, geeft je lichaam ook allerlei signalen om er iets tegen te kunnen doen.

In de lezing De impact van trauma’s en ACE’s vertel ik je over de invloed van trauma en ingrijpende jeugdervaringen en hoe het zenuwstelsel werkt volgens de polyvagaaltheorie. Ik combineer de wetenschappelijke kennis met mijn eigen ervaringen. Na de lezing heb je meer inzicht over hoe het lichaam werkt na de impact van een trauma of ingrijpende ervaring waardoor jij je mentale en fysieke ontregeling met een andere perspectief bekijkt. Dat je snapt dat het je lichaam is die je wat probeert te vertellen.

Binnenkort worden de data en tijden waarop ik deze lezing geef bekend gemaakt en kun je voor de lezing aanmelden.


KVK nummer: 80632939 | BTW nummer: NL003467245B59