Michelle van der Meer

Ik ben Michelle van der Meer (1983) en ik heb in mijn leven te maken gehad met diverse mentale ontregelingen. Al vanaf mijn vierde jaar heb ik veel verschillende therapieën gehad. Zoals therapie bij een psycholoog (GGZ en vrijgevestigd), schematherapie, haptonomie, mensendieck, POH-GGZ behandelingen, EMDR therapie, acupunctuur, HSP therapie, cesar therapie en Jungiaanse therapie. Om me te helpen met faalangst, ongezond perfectionisme, pesten, laag zelfbeeld, onzekerheid, burn-out, depressie, angststoornis, paniekaanvallen, hoogsensitiviteit en nog veel meer.

Vanaf 2012 – terwijl ik herstellende was van een burn-out – begon ik mij te verdiepen in mensen die het net even anders doen. Zo stuitte ik op de Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler, die het managen van een bedrijf volledig op de schop gooide. Als ook op het boek Drive van Daniel Pink, waarin hij uitlegt wat ons werkelijk motiveert. Of Margaret Wheatley die in haar boek Ver van huis schreef over hoe je vol goede moed blijft in een wereld die ver van huis is – ver van verbinding met elkaar, ver van ecologisch evenwicht. Ook is in deze periode mijn interesse voor psychologie, filosofie en hoe het (systemen) anders kan ontstaan.

Vanaf toen was ik zo’n vijf jaar redelijk goed in balans. Tot 2017 en het goed mis met mij ging. Ik werd gediagnosticeerd met depressie en gegeneraliseerde angst- en paniekstoornis. Maar met labeltjes heb ik niets. Voor mij was het een periode dat ik ver van mezelf verwijderd was geraakt. En iemand die dat heel goed kon verwoorden was Jim Carrey:

“Depression is your body saying f*ck you. I don’t want to be this character anymore. I don’t want to hold up this avatar no more that you’ve created in a world that is too much for me. Deep-Rest. Deep-Rest. Your body needs to be depressed. It needs deep rest from the character that you’ve been trying to play.”

Na ongeveer anderhalf jaar kwam ik er weer bovenop en begon mijn leven weer op te bouwen. Ik had gemerkt dat veel mensen mentaal gebroken moeilijk kunnen bevatten. Dat er veel onduidelijkheid over is, maar vooral dat er niet over gesproken wordt. In 2020 startte ik dan ook met mijn missie om mentale ontregeling uit de taboesfeer te halen en bespreekbaar te maken. Door mijn eigen ervaringen te delen via blog(s), podcasts (Michelle’s Brain Farts en Pillencast), social media en als vrijwilliger in te zetten voor #ikbenOpen.

Toch kwam ik mezelf in april 2021 weer tegen. Ik ben op zoek gegaan naar een vrijgevestigde therapeut en ben terecht gekomen bij een dame die onder meer Jungiaanse therapievormen inzet. Ofwel ik ben de confrontatie met de in mijn lichaam opgekropte emoties en traumatische ervaringen aangegaan. Geen gemakkelijk weg kan ik je zeggen, maar het heeft me tot nu toe al weer heel veel gebracht en ben ik als mens weer gegroeid.

Ik geloof dat mentaal of fysiek lijden bij het leven hoort. Maar ik geloof niet dat we er maar moeten leren leven. Dat is niet leven, dat is overleven.

Ik geloof dat het levenslessen zijn om te kunnen groeien. Dat het boodschappen zijn die ons wat willen vertellen. Dat hoe het nu gaat, niet meer passend is en het anders moet.

Dit is ook de periode waarin ik me veel verder ben gaan verdiepen in wat mentale ontregeling met je doet. Waarom we mentaal ontregeld raken. Wat de mentale ontregeling ons wilt zeggen. Ik heb namelijk sterk het geloof dat het niet de bedoeling is dat ik “maar moet leren leven met een depressie en een angststoornis”. Ik ben er sterk van overtuigd dat dat niet de bedoeling is van mens zijn. Mentale ontregelingen die zich uiteindelijk kunnen manifesteren in fysieke klachten zijn volgens mij wegwijzers; boodschappen van het lichaam die vertellen dat er iets niet goed is. En het is aan ons om er (weer) naar te luisteren.

Mijn visie is dan ook dat we in een maatschappij leven waarin we accepteren dat mentale ontregeling bij het leven hoort en dat er veilige plekken zijn waarin we op een ongedwongen manier kunnen leren omgaan met de schurende kant van onszelf als van het leven. Met Safe Haven for You wil ik deze veilige en ongedwongen plek bieden.

Mijn curriculum

Ik heb een achtergrond in de off- en online communicatie. Ik heb zo’n 12 jaar in dit vakgebied gewerkt. Vanaf 2010 is mijn interesse voor psychologie en filosofie ontstaan. En een paar jaar later werd ik getrokken door alles wat te maken heeft met mentale gezondheid. Naast onderstaande studies en trainingen ben ik ook de literatuur en onderzoeken ingedoken. Een overzicht daarvan vind je op de Kennis & inspiratie pagina.

Counseling

Inspiratiedag Systemisch werken

Flow Online Summit

Trauma Super Conference

Teken je gesprek verdieping pesten

Teken je gesprek basistraining

Sociaal ondernemerschap

Crash Course Filosofie

Training Psychologie

Sociale psychologie

Civas

Lucy Geurds

Hylke Bonnema, Bruce Lipton, etc.

Gabor Maté, Peter Levine, Irene Lyon, etc.

Teken je gesprek

Teken je gesprek

Starters4communities

The School of Life

Psychologie Magazine

Civas

2022

2022

2022

2021

2021

2020

2020

2020

2012

2011 – 2013


KVK nummer: 80632939 | BTW nummer: NL003467245B59