Faalangst: welkom in mijn hoofd

Oké, zeg wat. Ze zitten allemaal op jou te wachten. Gewoon bij het begin beginnen. Zeg iets. Oh, al die ogen op mij gericht. Is het warm..? Pppfff, ik heb het zo warm. Oké, gewoon rustig aan. O nee, nu ook een droge mond. Kom op, zég nú wát! Jaja, ik weet het, ik moet wat zeggen. Hmm, even kijken op mijn briefje. Oh god, wat heb ik zulke klamme handen. Volgens mij is mijn hoofd ook zo rood als een biet. STOP, focus! Gewoon zoals je het al honderd keer thuis hebt geoefend… zonder publiek en starende blikken…en een docent die je beoordeeld. Oké daar gaan we…


Hoi, en welkom in mijn hoofd wanneer ik een presentatie moet geven. Deze gedachten en fysieke reacties noemen we faalangst. En tjonge, wat heb ik daar veel last van gehad in mijn dagelijks leven. Vooral vanaf de middelbare school. Ik weet nog goed dat ik een presentatie moest geven en dat ik van die ongevraagde, goedbedoelde adviezen kreeg, waarmee ze denken je te helpen. Lief natuurlijk, maar mij hebben ze geen snars geholpen. Je kent ze misschien ook wel, zoals:

  • Beeld je publiek in alsof ze naakt zijn. Heeft mij écht nog nooit geholpen.
  • Rustig ademhalen. Hoe dan? Die van mij doet namelijk mee aan een wedstrijd wie het snelst kan in- en uitademen.
  • Sta goed rechtop, daar krijg je zelfverzekerder houding van. Uh, dan ben ik alleen nog meer bewust van mijn lichaam die niet doet wat ik wil.


Ondanks dat ik op de middelbare school faalangsttraining heb gehad, bleef ik er enorm last van houden. Ik bleef falen als een zwakte zien, dat ik te allen tijde moest voorkomen. Maar moet ik dat echt? Is falen en fouten maken juist niet onderdeel van de weg naar succes. En ontneem ik dan niet mijn eigen leerproces. De schrijver Jan Geurzt heeft het in zijn boeken mooi verwoord: We zijn werk in uitvoering.

Door de jaren heen is dus mijn visie op faalangst en mezelf veranderd. En zie ik veel meer de waarde van falen en fouten maken. Makkelijk? Zeker niet! De moeite waard? Absoluut!

Om in de woorden van de filosoof Augustinus te spreken: “Ik maak fouten dus ik besta.” Of om tegeltjeswijsheid aan te halen: “Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest!” Kortom, ik ben Michelle van der Meer en trots dat ik werk in uitvoering ben! Kom maar op faalangst!

Over de auteur

Michelle

Ik ben Michelle van der Meer (1983) en ik heb in mijn leven te maken gehad met diverse mentale ontregelingen. Mijn hele leven heb ik verschillende therapieën gehad. Door zo aan mezelf te werken, heb ik de afgelopen 10 jaar me verdiept in wat mentale ontregeling precies inhoudt. Waarom we mentale ontregeling ervaren, hoe het zich uit en hoe we er mee om kunnen leren gaan. Door deze verdieping is bij mij de sterke overtuiging ontstaan dat het niet de bedoeling is om met mentale ontregeling te leren leven. Sterker nog, ik geloof dat het boodschappen van het lichaam zijn dat er iets niet goed is. En dat wij er (weer) naar leren luisteren.

Misschien vind je ook leuk...